Saturday, July 25, 2009

HINANYA ORANG YANG TAK SOLAT

Al-kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam."

Nak
dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam.

Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Pengajarannya di sini, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Apatah lagi air tangannya. Sedarkah kita bahawa kita setiap hari terdedah dengan perkara ini kerana setiap hari makanan di kedailah yang menjadi juadah buat santapan kita. Tanpa kita tahu adakah tukang masak itu solat ataupun tidak. Saya juga terpaksa membeli makanan di kedai kerana di pusat pengajian (tempat saya belajar) tidak membenarkan pelajarnya memasak. Insyaallah, setelah tamat belajar nanti, saya sendiri akan memasak untuk suami dan anak saya yang bakal lahir. Dan saya juga akan makan di kedai bila perlu sahaja (mungkin ada sebab-sebab tertentu). Maka, marilah kita sama-sama menjaga solat yang telah diwajibkan kepada kita sebagai umat islam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...