Wednesday, November 11, 2009

Lempeng

Awal pagi suamiku bangun untuk bersolat subuh di surau berdekatan kediaman kami. Dan aku pula bangun apabila di kejutkan oleh suami setelah dia pulang dari surau. Setelah mengejutkan aku, suami kembali mendapatkan mimpi indahnya sementara aku mengerjakan solat subuh.

Aku melihat jam di radio sudah menunjukkan jam 7 pagi. Lalu, aku menyediakan sarapan pagi kepada suami. Aku menyediakan air teh o panas bersama lempeng. Ini kerana lempeng adalah makanan yang paling mudah dan cepat untuk disediakan. Setelah semuanya siap aku mengejutkan suami untuk bersiap ke tempat kerjanya. Melihat jam yang sudah menghampiri 7.30 aku menyuapkan lempeng + susu kepada suami bimbang suami lewat ke tempat kerja sambil dia bersiap-siap.

Bila aku menyuapkan lempeng ke mulut suami, aku teringatkan pada arwah ibu tercinta. Setiap pagi arwah ibu akan menyuapkan kami sewaktu kami bersiap-siap hendak ke sekolah. Kebiasaannya aku lah orang yang paling cepat siap kerana aku tinggal bersama atuk dan ke rumah ibu setelah siap berpakaian sekolah untuk bersarapan pagi (nenek dah meninggal). Ibu akan bergilir-gilir menyuapkan kami 5 beradik dengan sarapan yang disediakan samada nasi, pulut kelapa, ataupun lempeng bercicah gula. Walaupun aku dah siap, ibu tetap suapkan aku kerana aku tak mahu mengotorkan tangan aku.

Pada waktu itu, aku merasakan perkara itu sangat biasa..namun hari ini kenangan itu membuatkan air mataku berlinangan di kelopak mata. Sangat rindu aku pada kenangan itu. Masih terasa manis air tangan ibu menyinggahi mulutku. Ibu…sungguh aku rindu padamu..

1 comment:

KopiahPuteh said...

Huhh..tersentak jiwa ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...