Thursday, January 19, 2012

Kisah Aku & Dia (Part 1)

Menyingkap kembali sebuah tabir persahabatan yang paling indah dalam hidup aku...

Januari 2002, aku tertarik dengan perwatakan dia..dia kelihatan seperti orang baik-baik. Berbaju kurung dan bertudung. Manis sekali. Di sudut hatiku berbisik bahawa dia sangat sesuai untuk di jadikan seorang sahabat. Lalu..dengan sedikit rasa malu dan rendah diri..aku menyapanya ketika berada dalam sebuah bas. Aku melamarnya menjadi sahabat aku. Indahnya saat itu, pabila dia menyambut lamaranku dengan senyuman manis...Sejak itu, persahabatan kami semakin akrab dari hari ke hari..

Mengingati kenangan manis bersamanya..

Aku dan dia bersekolah di tempat yang sama ketika itu. Rumahnya dekat sahaja dengan sekolah. Kalau tak silap, 20sen saja tambang menaiki bas. Oleh kerana rumahku agak jauh, aku mengambil keputusan untuk mencari rumah sewa. Aku memujuknya untuk duduk di rumah sewa juga kerana aku tidak mempunyai kawan lain selain dia ketika itu. Dan akhirnya dia setuju. Terharu sungguh rasanya..

Dalam kelas, kami duduk bersebelahan...belajar bersama...berbual bersama...rehat bersama..

Aku masih ingat...kita selalu makan laksa pinang dalam pasar..hmmm...
Aku masih ingat...kita menggelarkan seorang guru tu dengan panggilan ustaz blue...hihihi..hanya kau dan aku yang tahu sebabnya...
Aku masih ingat...cikgu kegemaran kita ialah guru kelas kita..Cikgu Da..
Aku masih ingat...kita makan nasi bersama bawang dan lada besar goreng di rumah sewa...
Aku masih ingat...kita berjalan-jalan di pasar khamis bersama-sama...
Aku masih ingat..kita main badminton di hadapan rumah sewa Tok Mek..
Aku masin ingat..kita belajar melukis bersama-sama..
Aku masih ingat,,kita memasak bersama-sama...

Semuanya masih segar dalam ingatanku sahabat...

Kau lah orang pertama yang aku beritahu tentang lamaran dia pada aku...sebab kau adalah sahabat aku yang paling rapat..yang paling aku sayang..

Aku masih ingat..kau sangat mengambil berat pasal aku. Kau bimbang aku dipermainkan oleh lelaki..kau tidak suka aku bercinta..kau bimbang aku ditipu...kau sangat sayangkan aku sahabat.. Kau mengingatkan dia supaya tak mengecewakan aku..aku ingat itu sahabat..

Aku masih ingat...

Pada suatu hari kau tak datang sekolah. Sebab masa tu, kau pergi ke sekolah lama di Tanah Merah. Hari tu..aku memang sangat bosan sebab kau tak ada. Memang tak tahu nak buat ape dalam kelas..sungguh terasa ketiadaanmu itu. Tak tahu nak bercakap dengan siapa..bosan...rasa nak balik cepat-cepat je..

SPM datang...aku mengajak kamu tinggal di rumah sewa kakakku...supaya kita dapat belajar dan mengulangkaji bersama. Dan sekali lagi kau tak menghampakan aku. Masa tu kakak aku balik kampung sebab bersalin anak ke 3..Nik Arif.

Kau ingat tak..kau sangat takut masa paper Pendidikan Seni? Kita melukis bersama..Lukisan kau cantik...tapi kau takut sebab kita tak belajar pon subjek tu..kan?? Tapi Alhamdulillah..kita berdua lulus walaupon tak pernah belajar..dengan keputusan SPM 4B dan 3B untuk subjek tu....tak sia-sia kan? Kau ingat tak?Hmmmm....(tersenyum mengingatkan kisah manis itu..)

Kita duduk berdua je di rumah tu sampai habis SPM. Kau ingat tak masa tu aku kena fitnah? Kaulah orang yang backup aku..kau kata aku bersama kau di rumah itu. Memang..kita kan tengah exam SPM..kan?? Memang aku sedih sangat masa tu. Dan kaulah tempat aku meluahkan segalanya. Tempat berkongsi susah senang bersama..Terima kasih sahabat...kerana sentiasa bersamaku dalam susah dan senang..Terima kasih...

Kau Kesayanganku...(ingat tak ni??hiih..ni aku punya tau :) Love U....


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...