Wednesday, September 21, 2011

Best Friend 4-Ever (Episod 1)

Aduh..tajuknya..forever gitu..hihih.. Tak kisah la..asalkan aku bahagia. Tujuan sebenar aku tulis entri ini adalah untuk mengimbau kenangan manis bersama dan juga untuk menghargai sahabat yang pernah berteman denganku ke sana dan ke sini pada suatu masa dahulu. Sebenarnya..aku rindu sangat saat itu..(jiwang karat la pulak..hihi..).

Masa aku kecik-kecik dulu...aku dan kakak aku berkawan dengan Engku Nurulhuda (Sue) dan kakak dia Engku Noraini (Kak Ini). Sebabnya rumah dia paling dekat dengan rumah aku. Kami dua beradik selalu pergi rumah dia, main anak patung, main masak-masak kat loteng rumah dia. Rasa nak main macam kecik-kecik dulu je..tak payah pikir benda lain..main je..missssss dat time a lot la..Lepas tu makan Mamee..hihihi..masa tu mak dia berniaga Jajan (chak kedih). Dan ape yang aku ingat sangat kat mak (Cik) diorang ni, dia buat aiskrim kelapa yang sangat sedap. Aku selalu beli, sebatang aiskrim 10 sen masa tu. Kalau beli tu bukannya satu, 50 sen terus..pastu dapat lebih 1..jadi 6..hihihi..


Engku Noraini (pink) dan Engku Nurulhuda (black)

Masa darjah 6 dapat sorang lagi kawan. Nama dia Che Norlizawati (Liza). Masa tu, keluarga dia baru pindah kat kampung kami. Dia anak yatim piatu dan tinggal dengan datuknya. Usia kami sebaya dan sekolah tempat sama. Kami pergi sekolah naik basikal sama-sama, masuk pertandingan nasyid sekolah sama-sama, pertandingan sajak sama-sama, main sama-sama dan macam-macam lagi la. Tapi kami tak sekelas. Kawan baik dalam kelas masa darjah 4,5 dan 6 ialah Nur Amylia Marlissa (Amy) dan Zamzuriati (Zam). Ke mana-mana (kat sekolah) pasti bersama. Tapi sekarang dah lost contact. Lama cari tapi tak jumpa. AKu rindu sangat dengan Amylia.


Che Norlizawati dan anaknya

Lepas aku naik sekolah menengah, kami jarang sikit jumpa. Sebabnya aku dihantar ke sekolah menengah agama yang jauh sedikit dari rumah aku. Dan..aku kena duk asrama. Semua kawan-kawan sekampung aku tu bersekolah kat sekolah menengah kebangsaan berhampiran rumah je. Jadi, kalau ade masa, kami jumpa hujung minggu je.

Masa kat sekolah menengah, bestfren aku Mimi Zuriati (Mimi) dan Nor Hafiza (Fiza). Masa tingkatan 3, si Mimi ni pindah ke sekolah lain. Lepas tu kami lost contact sampai sekarang. Dah lama tak jumpa dia. Maklum la..dulu mana ade no telefon macam sekarang. Maka, aku pon berbesfren la dengan Nor Hafiza sampai tingkatan 5. Aku pergi rumah dia, dia pergi rumah aku..tuisyen anggun sama-sama..tido sama-sama, bangun lambat sama-sama..bestfren kan..kemana2 pon sentiasa bersama. Rindu masa naik motor gi sekolah..kita bonceng membonceng naik moto kaler maroon tu..hihihi..moto tu x de gear (auto)..bestnya..


Nor Hafiza

Tahun 2002, aku masuk Sekolah Adabi Pasir Puteh, jumpa la dengan Nor Ziana (Gee), Suharniza (Kak Ja) dan Sharifah Aini (Kak ni). Di sebabkan rumah aku jauh, aku pon duduk la rumah sewa dengan Gee, Kak Ja dan Kak Ni. Walaupun rumah Gee dekat je dengan sekolah (dalam 10minit) tapi dia duk rumah sewa ngan aku. Terharu sungguh atas pengorbanan dia tu. Rindu masa Kak Ja goreng lada besar ngan bawang tuk makan nasi sebab tak de lauk kat rumah sewa. Rindu berebut bilik mandi, tidur atas toto, jalan bersama gi sekolah, kadang-kadang pakai baju sama kaler. Rindu makan laksa kat pasar masa rehat dengan kalian semua. Rinduuuunyaaaa...


Nor Ziana dan Suharniza

Terima kasih kepada kalian semua kerana sudi menjadi teman aku. Kenangan bersama kalian akan tetap tersemai indah dalam hati ini. Walaupon kita jarang berjumpa, tak dapat hadiri perkahwinan kalian (Gee, Liza dan Kak Ini), tapi sebenarnya aku sayangkan korang semua. Kamu semua kesayanganku.


  • Ini Episod sahabat baik aku masa kecik-kecik dan masa sekolah. Untuk yang kat IPT pulak, aku akan ceritakan dalam entri bertajuk Best Friend 4-Ever (Episod 2) nanti.

1 comment:

HappyIrfa said...

saya juga ada kawan2 baik zaman sekolah rendah dan sekolah menengah..tapi yg sekolah rendah mmg dah lost kontek terus..yg sekolah menengah masih jumpa w,pun cuma di FB :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...