Tuesday, September 6, 2011

'Shortcut Virus'

Aduhhh..tension sungguh rasanya bila terkena virus ni. Al-kisahnya masa balik raye hari tu aku seperti biasa la ambik gambar keluarga. Biasa la..nak buat kenangan mase raye..banyak lah ragam-ragam manusia di kampung yang aku snap...macam-macam pesen.

Masa aku nak balik KL, adik aku mintak la kamera nak masukkan semua gambar-gambar tu dalam laptop dia. Aku bagi la...walaupon dia kata laptop dia tu ade virus. Sebabnya aku ingatkan virus biasa-biasa je. Lagipon, PC En Abg aku tu ade antivirus. Bukan yang free kat internet tu..yang berbayar. So, aku pikir nanti aku ble scan la.

Tapi, malangnya..bila aku nak masukkan gambar tu dalam PC, aku scan la dulu. Pastu aku bukak la memori kad kamera tu tapi, semuanya jadi shortcut dan tak boleh nak buka dah..huhu..sedeynya rasa..puas di belek-belek dan cuba macam-macam cara tapi, tak ble buka jugak. Pastu aku pon google la..rupanya da ramai yang kena. Dan namanya 'Shortcut Virus'. Semua folder dalam memori kad tu jadi shortcut..x jadi fix folder dah..sape nak tolong aku ni..huhuh..sayangnya gambar2 raye aku tu.

2 comments:

oya iman said...

sabo2..hehe mende dah nak jd..tp mmg sayang kan penat dok2 snap..gambo lak jd camtue..huhuhu

~::PermatA::~ said...

Alhamdulillah, berkat kesabaran dan meng'google' kat internet, akhirnya dapat jugak bukak file tu..tapi virus masih xleh nak delete.nampaknya kne format balik memori kad tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...